Kawa i papierosy

Wykorzystanie oleju konopnego i jego cechy

Written on 19 czerwca, 2022   By   in Uncategorized

Wykorzystanie trawy do produkcji oleju roślinnego rozpoczęło się co najmniej 3 tysiąclecia temu, a obecnie na całej planecie uprawia się specjalne odmiany konopi przeznaczone do użytku zewnętrznego i zewnętrznego. Olej konopny jest również oliwą i od dawna jest stosowany w farbach i produkcji mydła. Obecnie konopie indyjskie nie stanowią konkurencji dla lnu, słonecznika i rzepaku, które są uprawiane w gruncie, w warunkach zewnętrznych, jako surowiec roślinny nadający się do celów spożywczych.

Ekologiczna produkcja z naturalnych nasion konopi

Dodatkową, niezwykle istotną przewagą, jaką krajowi przemysłowcy mają nad zagranicznymi, jest produkcja ekologiczna, co jest ważne dla wizerunku pożądanego przez rynek marihuany. Certyfikacja ekologiczna jest o wiele bardziej wiarygodna w przypadku upraw w Ameryce Północnej niż w krajach zagranicznych, które oferują najlepsze i najtańsze nasiona marihuany outdoor.

Niezwykłe walory oleju z konopi

OIej konopny niezwykłe walory dietetyczne, dla których warto go uprawiać, a zatem ma duży potencjał, aby wejść na rynek sosów sałatkowych i znaleźć zastosowanie w bardzo szerokim spektrum kulinarnym. Istnieje również duży potencjał dla komercyjnych zastosowań w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry, które są obecnie wszędzie dostępne.

Na otwartych rynkach zagranicznych, zwłaszcza w Chinach, można uprawiać konopie w ziemi i produkować je tanio na zewnątrz jako chwast, ale najlepsze produkty importowane muszą być sterylizowane. Odmiany sterylizowane wykazują tendencję do szybkiego jełczenia, dlatego ważne i lepsze jest, aby do siewu były dostępne świeże odmiany, co stanowi dużą zaletę dla konsumpcji krajowej.